El tractament informatiu del fet migratori i la diversitat cultural, temes del segon dia del Curs de Periodisme Intercultural

dimecres, 15 de juliol del 2015

La segona sessió del Curs d'Estiu de Comunicació i Periodisme Intercultural. Anàlisi i Eines comunicatives per a la no discriminació i la transformació social, organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya (@llatins) al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha tingut com a tema central el tractament informatiu del fet migratori i la diversitat cultural.

Les jornades, que pretenen fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació i aportar eines per combatre la discriminació, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la interculturalitat, compten amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Col·legi de Periodistes, Diverscat, SOS Racisme, Stop MareMortum, Comissió de periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xarxa BCN Antirumors, Projecte Proxi: Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Red Acoge.

La segona jornada ha reprès alguns dels temes tractats en la jornada inaugural, que va tenir com a objectiu contextualitzar i aprofundir en les polítiques migratòries europees i conèixer les causes i conseqüències de les desigualtats Nord-Sud. El curs ha comptat amb la presència de professionals del món de la comunicació, d'entitats i d'activistes que promouen una revisió dels discursos sobre la diversitat social. Els assistents també han intervingut aportant preguntes i punts de vista propis que han enriquit els debats generats per les ponències.

Els ponents de la jornada han estat Emma Garrido (@_Emma_Garrido), llicenciada en Comunicació, col·laboradora de l'ONG Red Acoge (@REDACOGE) i redactora de la revista de l'ONG Prosalus, d'entre altres associacions, juntament amb David Bou (@dvdbou), politòleg i periodista de la Directa i coordinador de la secció Estirant del Fil que fa investigació i seguiment d'actualitat, principalment sobre fet migratori.

La coordinadora del curs, Judith Muñoz, ha iniciat la segona jornada reprenent la definició del terme intercultural i de les diferents polítiques sobre diversitat cultural i minories com són l'interculturalisme, el multiculturalisme, la interculturalitat o el decolonialisme. L'objectiu de la introducció ha estat configurar un marc teòric amb el qual crear una mirada diferent sobre el fet migratori, que trenqui amb els estereotips i ajudi a evitar les conductes discriminatòries.

La col·laboradora de la Red Acoge, Emma Garrido, ha centrat la seva ponència en l'immigracionisme, un terme que fa referència a la manipulació informativa i al sensacionalisme a l'hora de tractar la immigració, amb la intenció de promoure l'autocrítica en els mitjans de comunicació. Garrido ha fet un repàs a l'actualitat periodística, destacant notícies que reuneixen alguns dels errors més comuns a l'hora de parlar sobre el fet migratori: atenció injustificada a la nacionalitat de les persones, alarmisme, criminalització o cosificació. Contextualitzar la informació, evitar alimentar els estereotips o humanitzar les històries des del respecte són consells que ha aportat per tal d'establir pràctiques periodístiques lliures dels estereotips xenòfobs.

El periodista David Bou ha parlat sobre la necessitat d'informar sobre el fet migratori des d'una perspectiva de comunicació que posi l'accent en el canvi social, a partir de l'exemple de La Directa com a mitjà amb una bona pràctica comunicativa. El politòleg ha exposat els principis que La Directa utilitza a l'hora de parlar de diversitat cultural i moviments migratoris, tractant a les persones migrants com a subjectes protagonistes, donant-los veu i drets i evitant la victimització o la criminalització. Bou ha destacat la importància del llenguatge i ha plantejat alternatives a termes com irregulars o inmigrants, substituint-los per persones en situació administrativa irregular o persones migrants. El periodista ha ressaltat la importància del periodisme cooperatiu, que es basa en el treball conjunt amb especialistes i actors principals, amb una forta difusió a les xarxes socials. Bou ha posat com a exemple Idrissa: Crònica d'una mort qualsevol, un projecte transmèdia que denuncia l'actual sistema de control migratori europeu.

L'Associació Intercultural Llatins/es per Catalunya ha volgut apostar per la difusió online del curs i la participació dels ponents a través de les Xarxes Socials. La jornada inaugural ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (bit.ly/1f0nXmP), i les ponències han tingut un seguiment important a Facebook i Twitter a través de l'hashtag #ComuniCanvi, amb més de 300 piulades (Font: TOPSY)

Més informació: http://llatins.org

Per seguir en directe (streaming) el curs entre els dies 13 i 16 de juliol 2015 a partir de les 16h:

4 comentaris:

  1. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks! gmail login

    ResponElimina
  2. Individual who would like to purchase property has numerous options in Canada. canada mortgage calculator Been using Karl's online Java calculator for most years. canadian mortgage calculator

    ResponElimina
  3. I think this is an informative post and it is very useful and informative. So, I would like to thank you for the effort you put into writing this article. Apply e visa Indian online & check Indian e visa photo requirements via eta Indian e visa website.

    ResponElimina
  4. Amazing, this is great. If you want to learn more about Turkish visa you can visit our e visa Turkey website. And read here all info about Turkey evisa online.

    ResponElimina