Jornada: El Català desmuntat tòpics

dilluns, 18 d’octubre del 2010

Per Irma Corrales

El passat dissabte 16 d'octubre, persones de diferents col.lectius, s'han  trobat a la seu de Convergència del carrer Còrsega per tal de compartir la Jornada EL CATALA: DESMUNTANT TÒPICS, organitzada per l'Espai Latino, amb la col·laboració de CIU, Nouscatalans.cat i Llatins per Catalunya, amb la participació del Víctor Alexandre, escriptor i l'Eulàlia Buch, responsable de l'Area d'Acollida Lingüística de Plataforma per la Llengua.

En Víctor, va explicar amb una contundent claredat perquè els catalans parlen Català? : ho fan senzillament perquè és la seva llengua i va aferir que aquesta pregunta no tindria cap sentit si el català fos la llengua pròpia d'un Estat.

A partir de les experiències comentades pels assistents i les reflexions dels ponents, s'extreu una primera conclusió: és bo fer jornades, xerrades i campanyes per ajudar a combatre els tòpics que circulen, però sobre tot s'han de combatre a peu de carrer, a les escoles, als grups d'amics, etc, amb una acció positiva: que els que hem vingut de fora a fer la nostra vida a Catalunya reivindiquem el nostre dret a parlar català.

Una segona conclusió que resumeix la majoria de les intervencions durant la jornada és que l'aprenentatge del català es una peça clau per a l'arrelament a Catalunya. Es pot viure i treballar a Catalunya sense entendre el català, però arrelar-se fins al punt de sentir-se part d'aquest país i la seva cultura requereix fer l'esforç d'aprendre la seva llengua, un esforç que afavorirà la cohesió del país que deixarem als nostres fills.

Una tercera conclusió, passa per reconèixer els factors que dificulten als immigrants l'aprenentatge del català: la incompatibilitat dels horaris dels cursos amb les jornades laborals, els canvis d'horaris a la feina i de domicili que fan que moltes vegades els aprenents hagin d'abandonar els cursos. Algú va destacar també el cost dels cursos més avançats i dels llibres de text.

Una quarta conclusió, va ser constatar que la vergonya a parlar malament és un factor que pesa molt a l'hora de començar a parlar català. Donar el pas requereix la complicitat dels catalanoparlant d'origen, que també tenen els seus propis tòpics que fan que automàticament s'adrecin als immigrants en castellà, fins i tot a persones la llengua d'origen de les quals no és el castellà, com és el cas de la gent que ve de l'Africa.

També vam tenir oportunitat de sentir els testimonis en primera persona de dos bolivians l'Andres Rocha i la Janet Mojica que ens van explicar com i perquè van decidir aprendre el català i com la seva decisió els va reportar no només més possibilitats de comunicació sino també una enorme satisfacció personal.

Durant la jornada es va posar sobre la taula les parelles lingüístiques, com una eina molt potent per començar a parlar Català; alguns van coincidir que la llista d'espera era molt llarga, és a dir que en molts casos els aprenents havien d'esperar tres o quatre mesos perque els assignessin una parella.. L'Eulàlia ens va donar una grata notícia, l'Area de Acollida Lingüística de Plataforma per la Llengua té un superàvit de parelles que excedeixen el nombre d'aprenents, així els que esteu interessats preneu nota.

L'Angel Colom, ens va recordar el repte que s'ha plantejat el Secretariat d'Immigració de CIU: assolir la plena integració dels immigrants en un termini de 10 anys i aixó passa perquè els nouvinguts, sense renunciar a les seves arrels facin també seva la llengua comuna de Catalunya: el català. L'Angel també va cridar la nostra atenció sobre un fet que d'alguna forma podria obligar a reorientar el sentit de la política lingüística: molts joves escolaritzats a Catalunya no són capaços d'expressar-se en català`.

Les conclusions de la jornada són força clares, ara toca anar per feina. Per això des de l'Espai Latino convoquem a tots els que estiguin interessats en treballar sobre aquest tema a posar-se en contacte amb nosaltres:

Omaira Beltran.. omaira.beltran@gmail.com

Irma Corrales irmacorrales@hotmail.com






--
Omaira Beltrán Sánchez

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada