Més estrangers que mai votaran a les eleccions municipals del 2011

diumenge, 9 de gener del 2011



Núria Llabina / Sílvia Gutiérrez

Aquest 2011 serà el de les eleccions municipals. Una cita amb les urnes en què podran votar més estrangers que mai. Per fer-ho, això sí, han de complir una sèrie de requisits i tenir la nacionalitat d'algun dels vuit països amb qui Espanya ha signat conveni. El primer pas és inscriure's al cens electoral, i el termini per fer-ho acaba aquest 15 de gener.

Si les persones nascudes a la Unió Europea ja poden votar als comicis municipals, ara és el torn d'alguns residents extracomunitaris. Per primera vegada podran exercir el dret a vot, 70.964 persones provinents de Noruega i Nova Zelanda, però també de Colòmbia, Equador, el Perú, Bolívia, el Paraguai i Xile. Així, la comunitat llatinoamericana, que representa el 99% dels nous votants extracomunitaris, fa un pas endavant en l'equiparació de drets gràcies al conveni que han firmat aquests països.

OMAIRA BELTRÁN, coordinadora Llatins per Catalunya

"Valorem no només el dret a vot, sinó el dret a implicar-nos en la societat, en el moment que totes aquestes queixes que es produeixen des dels col·lectius es poden fer una mica efectives."

Per votar, cal que faci més de cinc anys que es resideix legalment al país i s'ha d'estar inscrit al padró municipal. També és necessari aparèixer a les llistes del cens electoral, un tràmit que es pot gestionar a qualsevol oficina d'Atenció al Ciutadà.

Però encara hi ha nombrosos col·lectius que no tenen dret a vot, com ara el xinès o el marroquí. Els argentins tampoc tenen conveni, però no són els més afectats.

DIEGO ARCOS, Casal Argentí de Barcelona

"No figura en les estadístiques d'immigració perquè molts de nosaltres té la doble nacionalitat espanyola i argentina, o ciutadania comunitària. Això significa que és la comunitat d'immigrants que té el major nombre de persones amb dret de vot. Però no és el conveni, perquè Argentina no ha signat el conveni."

Caldrà veure si d'aquí a quatre anys s'amplia la llista de nacionalitats que poden participar en els comicis.


www.btvnoticies.cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada