Telebraille: el poder d'internet en la lluita pels drets humans

dimecres, 9 de febrer del 2011

Redacció Itacat: Omaira Beltrán

 Redacció Itacat: Omaira Beltrán

Una de les fundadores de Telebraillle, una televisió on line que cobreix temes de drets humans relacionats amb Colòmbia, ens presenta l'estrenat portal de Telebraille fet amb la col-laboració de Jolines Produccions. L'equip de Telebraille (que prefereixen estar en l'anonimat) esperen que internet, el nou mitjà de comunicació lliure que ha posat i llevat governs, serveixi de plataforma per difondre el que molts no volen veure i pocs poden dir.

- Com va néixer la idea de Telebraille? 

- 'Telebraille' va nèixer a Brussel·les al febrer de 2006, quan centenars de persones es van manifestar enfront de les institucions europees contra la visita de la canceller colombiana Consuelo Araujo, acusada, ella i la seva família, de mantenir connexions amb el narcotràfic i el paramilitarisme. Els mitjans colombians tradicionals cobrien aquesta visita des de les institucions europees, però nosaltres volíem ensenyar la indignació dels colombians residents a Bèlgica, organitzacions civils, parlamentaris europeus i diferents ONGs que cridaven al carrer. 

- I ho vareu aconseguir?

Sí. I la nostra sorpresa va ser veure que en el telenotícies "NOTICIAS UNO"  a Colòmbia es va parlar d'aquesta manifestació i es van utilitzar les nostres imatges. Aquest va ser un gran reconeixement i un motor per seguir endavant amb el projecte i començar a cobrir el que altres mitjans de comunicació no fan. En aquests moments treballem des de Brussel·les, Barcelona i Estocolm utilitzant Internet com a mitjà de difusió. Durant aquests gairebé cinc anys hem treballat sota la major discreció possible a causa de la labor d'intel·ligència que es duia a terme per part del Departament de Seguretat Nacional de Colòmbia (DAS) que espiava i perseguia dins i fora del país a periodistes i defensors de Drets Humans, entre molts altres col·lectius i gremis. Estant fos del país ens preocupava la seguretat de les nostres famílies allí. Fa uns mesos aquest escàndol va explotar i Espanya i Bèlgica han demandat a l'estat colombià per espionatge.

- Tellebraile, un mitjà alternatiu pels qui no volen veure, o pels qui no els deixen veure? 

- Òbviament és un joc de paraules "Televisió per a Cecs" o per a gent que no veu en quin país estan vivint, (o que veuen a Colòmbia com una democràcia, simplement per que existeixen eleccions, però està comprovat que aquestes eleccions han estat influenciades pels actors armats i les màfies) persones que no saben que després de Sudan, Colòmbia és el segon país al món amb mes nombre de desplaçats, que ja són més de 150.000 els casos d'execucions extrajudicials o que el 60 per cent de sindicalistes assassinats al món, són colombians.

-A Colòmbia no es respecta el dret a la informació?

És impossible que un país amb aproximadament 44 milions d'habitants només tingui dues cadenes nacionals privades de televisió i una publica, i dos diaris de circulació nacional. És clar que també hi ha un interès en "no deixar veure" el que succeeix realment. 

- En l'actualitat, la idea de Telebraille està generant ramificacions. Explica'ns una mica de les altres propostes que s'estan gestant?

- La nostra idea a mig termini és ampliar la xarxa de corresponsals a totes les ciutats on existeix un moviment de suport a les organitzacions socials a Colòmbia i que recolzen les seves demandes de respecte als drets humans, però també als drets socials, drets col·lectius i drets mediambientals, entre altres. Washington o Nova York (seu de l'ONU), Ginebra (Cort Penal Internacional). Des de fa alguns mesos estem informant des d'Estocolm i aviat ho farem des de Madrid.

- Com es finança aquest mitjà, lliure i alternatiu? 

- Tele Braille és un mitjà independent i fins ara hem treballat amb recursos propis. Intentem buscar tecnologia que estigui al nostre abast, com ara els programaris lliures, per a la realització de les nostres notes i reportatges, i igualment la seva difusió és lliure i gratuïta via els mitjans que ofereix Internet. D'aquesta manera preservem l'autonomia en la nostra línia editorial.

- Quins altres serveis ofereix Telebraille i quins teniu previstos pel futur? 

- El futur de Telebraille depèn de l'evolució de la situació de drets humans a Colòmbia. Les comunitats "afrocolombianes" i indígenes segueixen sofrint els rigors de la guerra. Els camperols encara no poden tornar a les seves terres espoliades en les ultimes dècades i segueixen engrossint els cordons de misèria a les grans ciutats del país. Només cal pensar que Colòmbia és el país amb més injusticia social del continent, on la concentració de la riquesa i de la terra i els capitals són la norma. Suposem que Telebraille seguirà servint de mitjà per a aquestes comunitats i les altres organitzacions que al voltant del món tendeixen ponts de solidaritat amb elles. Esperem que un dia Telebraille pugui començar a explicar històries on el respecte als drets humans i la dignitat humana siguin la constant i no l'excepció.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada