Éxit en la primera de les Jornades de Comunicació i Periodisme Intercultural al Col·legi de Periodistes

dimarts, 14 de juliol del 2015



Per Maria Pinell.

Per seguir les jornades en streaming:  
https://www.streamingbarcelona.com/plataforma/periodistes/


La primera sessió de les Jornades de Comunicació i periodisme Intercultural. Anàlisi i Eines comunicatives per a la no discriminació i la transformació social, acte organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya, ha començat aquest dilluns 13 de juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

Les jornades van obrir amb un breu parlament de benvinguda d'Omaira Beltrán, Coordinadora de Llatins per Catalunya, qui va explicar els objectius del curs: fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació, analitzar les causes de les desigualtats i aportar eines per combatre la discriminació, els rumors, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la diversitat cultural. L'associació Intercultural Llatins/es per Catalunya ha comptat per aquest projecte amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Col·legi de Periodistes, Diverscat, SOS Racisme Stop MareMortum, Comissió de periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xarxa BCN Antirumors, Projecte Proxi: Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i la Red Acoge. 

La jornada inaugural ha tingut com a objectiu contextualitzar i aprofundir en les polítiques migratòries europees i conèixer les causes i conseqüències de les desigualtats Nord-Sud. El curs ha comptat amb la presència de professionals del món de la comunicació, d'entitats i d'activistes que promouen una revisió dels discursos sobre la diversitat social. 

Els ponents de la jornada han estat Gemma Pinyol (@gemma_pinyol), investigadora associada de GRITIM Universitat Pompeu Fabra, consultora en migracions i mobilitat internacional a Instrategies, experta del Consell d’Europa en el marc del projecte de Ciutats interculturals i coordinadora de la RECI (Red de Ciudades Interculturales), juntament amb Carlos Bajo Erro (@cbajo), periodista especialitzat en comunicació a l'Àfrica i encarregat de comunicació online del Centre d'Estudis Africans i Interculturals. 

La coordinadora del curs, Judith Muñoz, ha inaugurat la jornada amb la definició del terme intercultural i l'exposició de les diferents polítiques sobre diversitat cultural i minories, amb la intenció de revisar de forma crítica l'ús que en fan els mitjans. La intervenció ha girat al voltant dels mecanismes de creació dels rumors que formen part del discurs informatiu dels mitjans i els prejudicis que se'n deriven. 

L'experta Gemma Pinyol ha centrat la seva ponència en les polítiques migratòries europees, intentant respondre a la pregunta de què parlem quan parlem de polítiques d'immigració europea i posant l'accent en els estereotips i els temes oblidats pels mitjans de comunicació. La coordinadora de la RECI ha declarat que “la política d'immigració europea és un procés inacabat” i que és responsabilitat dels Estats membre de la Unió Europea treballar per una legislació que avanci de forma conjunta i que revisi la relació dels Estats amb el fet migratori. La consultora en migracions ha alertat també del perill de crear discursos que enfrontin la seguretat nacional als Drets Humans i de l'ús de determinats conceptes com irregular o il·legal. 

El periodista Carlos Bajo ha parlat sobre la diversitat de contexts d’origen de la migració fins a Europa i de quina manera són tractats des dels mitjans d'informació. La ponència del periodista ha tingut com a objectiu deixar enrere les imatges mentals preestablertes en l’imaginari de la nostra societat, que simplifiquen, homogeneïtzen i deshumanitzen el fet migratori. Senegal, Eritrea i Camerun han estat alguns dels països que Bajo ha utilitzat d'exemple per explicar la multicausalitat dels desplaçaments a l'Àfrica: migrar per salvar la vida, per buscar una millor, per fugir de la por. 

La jornada ha conclòs amb la intervenció de personalitats com Alicia Oliver, de la Comissió de Periodistes Soliaris, de Yolanda Soriano, del programa Barcelona intercultural, de Guadalupe Pulido, directora de l'Oficina per a la No Discriminació, d’Orland Cardona, de la Direcció d'Immigració de la Generalitat de Catalunya i de Toni Borrell, de la plataforma Stopmaremortum, qui també aposten per la creació de nous discursos al voltant del fet migratori. 

L'Associació Intercultural Llatins per Catalunya ha volgut apostar per la difusió online del curs i la participació dels ponents a través de les Xarxes Socials. La jornada inaugural ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (bit.ly/1f0nXmP), i les ponències han tingut un seguiment important a Twitter a través de l'hashtag #ComuniCanvi, amb més 200 piulades (Font: TOPSY). 

Més informació i programa de les Jornades: http://llatins.org

Per seguir les jornades en streaming:
https://www.streamingbarcelona.com/plataforma/periodistes/

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada