Tercer dia: Proxi i UCFR eiens comunicatives en xarxa i on line per combatre el discurs d'odi

dijous, 16 de juliol del 2015

Per Maria Dantas

La tercera sessió del Curs d'Estiu de Comunicació i Periodisme Intercultural. Anàlisi i Eines comunicatives per a la no discriminació i la transformació social, organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya (@llatins) al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha tingut com a tema central les Propostes per a la lluita contra el Discurs de l'odi.

Les jornades, que pretenen fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació i aportar eines per combatre la discriminació, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la interculturalitat, compten amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Col·legi de Periodistes, Diverscat, SOS Racisme, Stop MareMortum, Comissió de periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xarxa BCN Antirumors, Projecte Proxi: Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) , Unitat Contra el Feixisme i el Racismei la Red Acoge.

La coordinadora del curs, Judith Muñoz, ha iniciat la tercera jornada reprenent la importància periodístic contra el discurs de l'odi i la discriminació. L'objectiu de la introducció ha estat explicar  diferents tipus de multiculturalisme i com actuen de forma practica en diferents societats que apliquen aquest model. 

La primera intervenció ha estat feta per Aida Guillén Lanzarote (@AidaGuillen), gerent de l’IDHC (@institut_IDHC). Aida ha centrat la seva ponència en el Projecte Proxi - La lluita contra el discurs d’odi a mitjans digitals, que actua contra el ciberodi a través d'una estratègia d'intervenció en tres línies paral·leles: Identificar i analitzar el discurs de l'odi en els fils de comentaris de notícies sobre immigrants i població gitana, Contra argumentar el discurs de l'odi amb l'elaboració d'un discurs alternatiu basat en els drets humans i Prevenir el discurs de l'odi a internet a través de la formació de joves internautes. Aida Guillén ha fet un repàs a l'actualitat dels comentaris a les xarxes als diaris, destacant la importància de la detecció i identificació de les manifestacions d'odi i la seva posterior actuació, tot analitzant els instruments internacionals i estatals per a la seva prevenció i lluita.

L’activista d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Roger Molinas i Amorós ha parlat sobre les bones pràctiques de comunicació activista contra discurs d'odi, i ha explicat les diverses accions que UCFR va portar a terme, la seva forma unitària i en xarxa d'actuar, tot el què no s'hauria de fer envers el discurs de l’odi i la discriminació. L’activista i politòleg ha exposat amb detalls la última campanya “NoVotisPxC”, que va ser un dels motius de la baixa quantitat de representants electes de l’esmentat partit polític a les últimes eleccions municipals. Molina ha destacat la importància del treball en xarxa i que sigui transversal, on tota la ciutadania se senti representada.  La seva intervenció ha causat molta participació dins dels assistents qui han preguntant, per exemple com reproduir models com el UCFC en ciutats com Roma o províncies com València.

L'Associació Intercultural Llatins/es per Catalunya ha volgut apostar per la difusió online del curs i la participació dels ponents a través de les Xarxes Socials. La jornada inaugural ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (bit.ly/1f0nXmP), i les ponències han tingut un seguiment important a Facebook i Twitter a través de l'hashtag #ComuniCanvi, amb més de 300 piulades (Font: TOPSY)


Per seguir en directe (streaming) el curs entre els dies 13 i 16 de juliol 2015 a partir de les 16h:



1 comentari: