VIII Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia

divendres, 16 d’abril del 2010



Del 15 al 17 d'Abril, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia organitza les seves VIII Jornades. Aquest any porten per títol 'COLÒMBIA: DRETS HUMANS I TRACTATS COMERCIALS'.

Des de finals dels anys noranta, la Unió Europea ha portat a terme una estratègia de política comercial que planteja la necessitat de signar tractats de lliure comerç, coneguts com TLC, amb països com Colòmbia. El Govern de Colòmbia està a punt de finalitzar les seves negociacions de TLC amb la Unió Europea, la qual cosa ens convida a analitzar, d'una banda, les diferents opinions que hi ha sobre aquest tipus de tractats comercials, tenint en compte que hi ha un previ desequilibri entre Europa i els països andins.

Entre aquestes opinions està la de governs i empresaris, que afirmen que la liberalització dels mercats i de les economies enfortirà la democràcia, millorarà el nivell de vida dels colombians i colombianes i generarà equitat i germanor entre els pobles. Tanmateix, també hi ha la postura de les organitzacions socials i sindicals de Colòmbia -els col·lectius de treballadors/es, de persones afrocolombianes, camperoles o indígenes, entre d'altres- que afirmen que si el seu país signa un TLC amb la Unió Europea augmentarà la pobresa, es privilegiaran els guanys del capital estranger, s'ampliaran injustificadament els drets de la propietat intel·lectual a favor de les grans transnacionals farmacèutiques i agroquímiques i, sobretot, que s'atemptarà contra els drets fonamentals de milions de ciutadans i ciutadanes empobrits i exclosos.

Molts dels que treballen defensant els drets humans es pregunten si és ètic i contribueix a la pau i a la consolidació de la democràcia, negociar tractats comercials amb un govern acusat de no vetllar pel respecte als drets humans, en un país que ostenta el més gran nombre de sindicalistes assassinats de tot el món.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia proposa en aquestes VIII Jornades, doncs, analitzar tots aquests temes, precisament en aquest any 2010 en què l'Estat Espanyol presideix la Unió Europea fins al mes de juny.


Tota la programació la trobareu aquí: http://www.taulacolombia.org/documentacio/triptic_VIII_jornades.pdf

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada