Estratègies per a combatre la romafòbia, tema central de la segona jornada del Curs de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi

dimecres, 13 de juliol del 2016

La segona sessió del Curs d'Estiu de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi, organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya (@llatins) al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, ha tingut com a tema central les estratègies per a combatre la romafòbia i l'anti-gitanisme, juntament amb el tractament que rep el poble gitano per part dels mitjans de comunicació i les conseqüències dels estereotips generats.


La jornada ha comptat amb la presència de professionals del món de la comunicació, d'entitats i d'activistes que promouen una revisió dels discursos sobre la diversitat social. Els ponents, moderats per Iolanda Maurici, membre d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme (@UnitatvsRacisme), han estat José Antonio Moreno i Nohemí Fernández, membres de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (@FAGIC1) i Demetrio Gómez (@DemetrioBaxt), activista i formador especialitzat en interseccionalitat, Drets Humans i Minories.

Els membres de la FAGIC, José Antonio Moreno i Nohemí Fernández, han revisat alguns dels estereotips del poble gitano, presents en la societat i alimentats, en molts casos, pels mitjans de comunicació. Aquest imaginari gitano està enraigat en la quotidianitat i conviu amb la romafòbia i l'anti-gitanisme, formes concretes de racisme que atempten en contra de tot allò que es considera romaní. Si bé es tracta de conceptes utilitzats recentment, la ideologia que defineixen ve de lluny, segons han explicat, a través d'un repàs històric d'aquests termes. La romafòbia sorgí en el context colonial, amb la creació dels Estats-Nació i la necessitat d'Europa de definir-se a sí mateixa a partir d'enemics comuns, d'entre els quals, estigueren els gitanos.

L'activista Demetrio Gómez, en la seva intervenció, ha continuat definint aquests termes, aportant casos concrets de romafòbia als mitjans de comunicació i la societat actual. En aquest sentit, ha alertat del perill dels discursos d'odi emmascarats darrere el pretext de la llibertat d'opinió, ja que aquests atempten en contra d'un col·lectiu que acaba deshumanitzant-se. El perill, afirma, és que els estereotips no influeixen únicament a la societat civil, sinó també als propis gitanos. És per això que, segons Gómez, és necessari la descolonització del llenguatge així com l'empoderament dels gitanos per tal de ser cada cop més fort en el teixit associatiu, guanyar visibilitat i enderrocar els estereotips existents.

La jornada ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (http://bit.ly/1TCfJjG), i les ponències han tingut un seguiment important a les Xarxes socials, gràcies a la interacció entre els ponents i els assistents, a través del hashtag #ComuniCanvi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada