La islamofòbia en els mitjans de comunicació i les eines per a combatre aquests prejudicis, temes principals de la tercera jornada del Curs de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi
dijous, 14 de juliol del 2016
La tercera sessió del Curs d'Estiu de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi, organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya (@llatins) al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, ha girat al voltant de la islamofòbia que es genera des dels mitjans de comunicació, juntament amb l'anàlisi antropològic de la construcció d'aquesta forma de racisme i les eines que existeixen per a combatre prejudicis.
La jornada ha comptat amb la presència de professionals del món de la comunicació, d'entitats i d'activistes que promouen una revisió dels discursos sobre la diversitat social. L'acte ha estat moderat per Jordi Moreras (@jordimoreras), professor del Departament d'Antropologia Social de la URV de Tarragona i especialista en estudis Euro-Àrabs, i ha tingut com a ponents a David Karvala (@Davidkarvala / @UnitatvsRacisme), un dels impulsors d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), i Fatiha El Maouli (@UnitatvsRacisme), economista de formació i tècnica municipal d'immigració en l'Ajuntament de Granollers.
L'antropòleg Jordi Moreras ha analitzat la construcció de l'imaginari de l'Islam a Catalunya i l'Estat Espanyol des del punt de vista antropològic, posant l'accent en la importància dels mitjans de comunicació com a eines de generació de consciències. Els valors atribuïts a l'islam són confosos i no es qüestionen, ha afirmat, i les agendes mediàtiques, polítiques i de segurat estatals contribueixen a aquesta situació. Moreras també ha mostrat exemples concrets de males praxis periodístiques i ha destacat la necessitat d'aportar veus que s'allunyin dels discursos reduccionistes vers la complexitat del fet intercultural.
L'activista David Karvala ha plantejat el repte de combatre la islamofòbia en el món periodístic, tot analitzant les arrels del problema i assenyalant els prejudicis que més sovint trobem en els mitjans de comunicació. L'associació de l'islam amb el pensament estàtic i allunyat dels valors d'altres cultures o la consideració de la religió musulmana com inferior i primitiva són només algunes de les falses consideracions, segons ha apuntat Karvala. Donat que la islamofòbia és la forma de racisme més perillosa d'avui, l'activista ha presentat fòrmules que des de UCFR pretenen combatre-la.
L'economista Fatiha El Maouli ha fet un repàs al discurs racista present en alguns mitjans, basat en la generalització, la confusió o la presentació únicament dels elements negatius del col·lectiu musulmà. El Maouli ha alertat que la imatge de la dona musulmana a Occident sol ser reduïda i poc representativa i ha afirmat que les dones d'arreu del món comparteixen la mateixa lluita envers el masclisme. La violència simbòlica que genera la islamofòbia no sols provoca falses consideracions en les societats occidentals, sinó que també allunya els col·lectius musulmans, doncs es senten atacats i qüestionats, segons ha defensat.
La jornada ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (http://bit.ly/1TCfJjG), i les ponències han tingut un seguiment important a les Xarxes socials, gràcies a la interacció entre els ponents i els assistents, a través del hashtag #ComuniCanvi.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada