Participem a la Jornada: PERIODISMES DIVERSOS, PERIODISMES TRANSFORMADORS

dilluns, 17 d’octubre del 2016

El Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors , del qual la nostra entitat Llatins per Catalunya fa part, organitza aquest espai de reflexió i treball compartit articulat al voltant de ponències, tallers, experiències d’èxit, exposicions...

El pròxim 26 d’octubre de 2016, l’edifici Disseny Hub Barcelona acollirà, durant tot el matí, la jornada PERIODISMES DIVERSOS, PERIODISMES TRANSFORMADORS que organitza el Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors, de manera conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada té com a objectiu definir, impulsar i promocionar dinàmiques periodístiques i comunicatives que es connectin, de manera professional i responsable, amb la diversitat sociocultural de la ciutat. Aquest espai de reflexió i treball compartit s’articula al voltant d’un seguit d’activitats (ponències, tallers, experiències d’èxit, exposició…) adreçades a estudiants, mitjans i professionals de la comunicació.

Les places són limitades. Inscripció gratuïta a través debit.ly/jornadaperiodismes

Aquesta programació inclou les persones participants ja confirmades, però encara hi ha algunes col·laboracions per concretar. Podeu seguir totes les novetats i noves incorporacions al programa a través d’aquest esdeveniment de facebook.

XERRADA INAUGURAL
DONA, PERIODISTA, NEGRA: ESTRATÈGIES PER SOBREVIURE COM A PERSONA I COM A PROFESSIONAL
Conversa / entrevista entre Carme Colomina i Lucía Mbomío
De 9.30 a 11h a l’Auditori de l’Edifici HUB Barcelona

La diversitat (cultural, religiosa, de gènere…) és encara una excepcionalitat en les redaccions i en els relats informatius. Aquest diàleg, que obrirem al públic, planteja des de l’experiència personal com es poden conquerir i/o generar espais comunicatius oberts a veus fins ara silenciades.
Lucía Mbomío és llicenciada en Ciències de la Informació, diplomada en direcció i guió de documentals per Instituto de Cine de Madrid, i Máster en Ajuda Internacional i Desenvolupament.
Ha treballat com a reportera a Telemadrid i Antena 3. Actualment forma part de l’equip del programa “Aquí la tierra” (TVE) i escriu regularment en el web Afroféminas. A més, ha dirigit programes sobre cultura, VIH, dona i discapacitat a Guinea Equatorial. Paral·lelament, ha col·laborat amb ONGs i organismes internacionals com Amnistia Internacional, FNUAP o Unicef.
Carme Colomina Saló és periodista del diari Ara i investigadora associada al CIDOB. Ha estat professora de Periodisme Internacional a la Universitat de Vic i a la Universitat Pompeu Fabra i, des de fa tres anys, és visiting professor al Col·legi Europa de Bruges, Bèlgica. Com a periodista ha treballat també a Catalunya Ràdio (corresponsal a Brussel·les, cap d’Internacional i sotscap d’Informatius). Ha cobert cimeres internacionals en una vintena de països, la guerra de l’Afganistan del 2001 o la revolta egípcia contra Hosni Mubarak el 2011. Recentment ha estat escollida membre de la Junta de Govern de l’ICIP, Institut Català Internacional per la Pau.

ACTIVITATS PROGRAMADES
ESPAIS D’INTERCANVIS D’EXPERIÈNCIES
Espai 1 Edifici HUB Barcelona
Campanyes virals, nous models empresarials, maneres participatives de fer informació… us presentem iniciatives comunicatives nascudes com a resposta als models predominants en crisi. Son viables? Quines metodologies utilitzen? Quins resultats obtenen? Compartirem coneixements i reflexions amb:


D’11.30 a 12.15 h
Pere García (Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya)
Medir Plandolit (TV3, Vice)
De 12.15 a 13 h
Marta Pulgar (Fundació Arrels)
Helena Roura i Oriol Soler – (SomAtents. Col·lectiu d’acció periodística)

Espai 2 Edifici HUB Barcelona
Per aconseguir un panorama comunicatiu de tots i totes, no n’hi ha prou amb relatar la diversitat sense estigmatitzar-la; cal que la diversitat parli per ella mateixa, que participi en la construcció dels relats comunicatius. Aquestes experiències mostren que això és possible, tot i que encara que hi ha molta feina a fer:

D’11.30 a 12.15 h
Daniel Infante Tuaño (Corresponsal ABS-CBN Filipinas)
Mariana Cantero i Mireia Chavarria (La Directa)
De 12.15 a 13 h
Jose Boisgontier, Enrique Llacer i Toni Ponce (Programa de ràdio “Diversitats”)
Nicolás Lorite (MIGRACOM-UAB)

CLOENDA: TAULA RODONA
FER PERIODISME HONEST: UNA CURSA D’OBSTACLES?
De 13 a 13.45h a l’Auditori de l’Edifici HUB Barcelona

Com a tota activitat professional, la pràctica del periodisme ve determinada per la precarietat laboral, els interessos empresarials i gremials, la formació… En aquesta taula rodona analitzem com tots aquests aspectes condicionen també els relats sobre la diversitat que apareixen als mitjans de comunicació.

Modera i participa:
Núria de José (Col·legi de Periodistes de Catalunya)

Participen:

Xavier Giró (UAB)

Omaira Beltrán (periodista, Xarxa BCN Antirumors)

Sergi Vicente (BTV)

Joana García Grenzner (periodista especialitzada en comunicació i gènere)

Francesc Ràfols (Sindicat de Periodistes de Catalunya)


ESPAIS PERMANENTS
Edifici HUB Barcelona

OFF THE RECORD
Zona office.
Espai informal amb cafè, sucs, etc. per generar, amb diferents dinàmiques, l’intercanvi de contactes, presentacions informals de projectes, conèixer eines i recursos pel correcte tractament de la diversitat cultural als mitjans i apropar-se a noves iniciatives que permetran donar continuïtat a la jornada.

VEUS (IN)VISIBLE
Biblioteca vivent. Performance de sensibilització.
Espai interactiu, en la qual els llibres són persones. S’hi pot escollir un llibre vivent amb el qual dialogar de temes d’actualitat dels que ells i elles són protagonistes en primera persona. La seva realitat, coneguda de manera directa, retornant a la font, es descobreix ben diferent de com surt habitualment descrita als mitjans de comunicació. Amb la col·laboració d’ACATHI.

AIXÒ (NO) ÉS REAL
Exposició
Relat sobre els imaginaris que, sobre la diversitat cultural, apareixen als titulars informatius, i com aquests poden reforçen el discurs de l’odi. Amb la col·laboració de United Explanations i La Guspira.

Organitza el Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors
• ACATHI|Associació catalana per a la integració d’homosexuals, bisexuals i transsexuals immigrants.
• ACS BAC DE RODA| Associació Cultural i Social Bac de Roda
• BOCA RÀDIO| Associació Juvenil d’Amics i Amigues de la Ràdio d’Horta-Guinardó
• CASA ÀSIA
• COL.LEGI DE PERIODISTES
• DIVERSCAT EN ACCIÓ
• ESPAI AVINYÓ
• FAGIC| Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya
• FUNDACIÓ ITACA|NEWSCATTV
• FUNDACIÓ SURT
• FUNDACIÓ TRINIJOVE
• ASSOCIACIÓ INTERCULTURAL LLATINS PER CATALUNYA
• SOS RACISME

• i AJUNTAMENT DE BARCELONA

Amb el suport de
• Col·legi de Periodistes de Catalunya
• Crític
• Sindicat de Periodistes de Catalunya
• Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (Àrea de Periodisme) UAB

Us convidem a participar-hi i a ajudar-nos a construir conjuntament propostes, metodologies i eines concretes que permeten fer comuninació social i periodisme que escolti a tothom, que parli a tothom, i que ho faci de manera professional, compromesa i responsable, lluny d’estereotips i prejudicis que consolidin falsos rumors


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada