Finalitza la segona edició del Curs de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi amb el tractament dels venedors ambulants als mitjans de comunicació

divendres, 15 de juliol del 2016

La segona edició del Curs d'Estiu de Comunicació i Periodisme Intercultural #ComuniCanvi, organitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya (@llatins) al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, ha finalitzat aquest dijous 14 de juliol tenint com a tema principal el tractament envers els venedors ambulants als mitjans de comunicació.

Cada una de les quatre sessions de les jornades, que tenien com a objectiu fomentar l’enfocament intercultural en el món de la comunicació, aportant eines per combatre la discriminació, formes de racisme, rumors i estereotips sobre el fet migratori i la diversitat cultural, ha girat al volant d’una temàtica social diferent: la primera, dedicada a l’anàlisi de la informació que es produeix al voltant dels refugiats i la crisi humanitària que viu Europa, la segona, centrada en el tractament que rep el poble gitano i els estereotips creats per la romafòbia, la tercera, dedicada a la islamofòbia que es genera des dels mitjans de comunicació, la quarta, centrada en el col·lectiu de manters i el seu tractament periodístic.


La darrera jornada ha comptat amb la presència de Francesca Romana Degli’innocenti (@FrancesRDI) una de les directores del documental El peso de la manta (@elpesodelamanta), produït per OTOXO productions, juntament amb Daouda, membre representant del Sindicat Popular de Venedors Ambulants (@sindicatomanter), Áurea Martín (@okokitsme), activista membre del col·lectiu Tras la manta (@TrasLaManta), i Ángel García (@angelgarciafoto), fotoperiodista. 

L’actriu i directora Francesca Romana ha explicat, després de la projecció del documental El peso de la manta, la seva experiència en el món de la producció audiovisual independent. La directora ha posat l’accent en la llibertat temàtica i d’enfocament necessària a l’hora de tractar temes socials. L’única manera d’aprofundir en una història és, ha afirmat, l’honestedad i el qüestionament dels prejudicis i les opinions preestablertes. 

El membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, el Douda, juntament amb la membre de Tras la manta, Áurea Martín, han exposat el tractament esbiaixat que els mitjans de comunicació tenen a l’hora d’informar sobre els venedors ambulants de Barcelona, que sovint alimenta els discursos racistes i classistes. Han desmuntat alguns dels rumors més estesos i han defensat la importància de trencar amb els discursos únics i la necessitat de crear contra-informació, tal com fan les organitzacions a les quals pertanyen. 

El fotoperiodista Ángel García ha narrat la seva experiència com a periodista freelance, opció que escollí després de viure en primera persona algunes de les males praxis que es donen en els grans mitjans de comunicació. Per García, el fotoperiodisme és una forma de vida que no pot ser coaccionada per cap tipus d’interés econòmic o polític. 

Aquest curs d'estiu ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de la Xarxa Europea de Dones Periodistes. Amb la participació d'Stop MareMortum, Fotomovimiento, la FAGIC (Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya), UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), Tras La Manta, Xarxa BCN Antirumors, Sindicat Popular de Venedors Ambulants i Otodoxo Productions.

La jornada ha estat retransmesa, un cop més, pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (http://bit.ly/1TCfJjG), i les ponències han tingut un seguiment important a les Xarxes socials, gràcies a la interacció entre els ponents i els assistents, a través del hashtag #ComuniCanvi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada