5è Curs de Periodisme i Comunicació Intercultural ComuniCanvi 2022

dijous, 20 d’octubre del 2022



Enguany la formació tractarà sobre "El control digital de la comunicació a internet. Traces de la colonialitat al servei de la informació".


La cinquena edició del curs #ComuniCanvi, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya, pel grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i per l'Agència Intercultural ITACAT, amb la col·laboració de l’Espai Societat Oberta i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la  Diputació de Barcelona, es durà a terme el 9, 16,23 i 30 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h, en format presencial al carrer de Sant Eusebi, 29, 08006 Barcelona (9 i el 30 de novembre) i virtual (16 i 23 de novembre).

En aquesta edició, com a tema principal, ens qüestionem la font periodística i analitzem com es “fabrica” la informació. Esbrinarem si les fonts resten o no al marge de la colonialitat, si afavoreixen el bel·licisme, si utilitzen criteris de raça, gènere o classe o si es practica la censura en determinats assumptes.

També ens preguntarem si la majoria de notícies que consumim provenen d'unes poques agències de notícies i si aquestes són independents o si tenen connexions governamentals o d'altra mena. I, finalment, ens plantejarem com els algoritmes dels cercadors d'internet filtren i classifiquen les notícies quan l'usuari final fa una recerca. En definitiva, analitzarem la producció de la informació i com s'acaba construint l'imaginari col·lectiu de les societats en base a aquesta.

Com a periodistes i comunicadors cal ser conscients de com i des d'on es genera l'actualitat informativa i avaluar si les fonts compleixen els requisits necessaris per interactuar de manera adient amb les societats complexes i diverses del segle XXI.

Programa:

- Sessió 1: Construcció del discurs de la raça i reproducció artificial i algoritmes. A càrrec d’Anyely Marín. Dimecres 9 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h. Sessió presencial al carrer de Sant Eusebi, 29, 08006 Barcelona

Anyely Marín Investigadora i docent. Va estudiar Lletres a la Universitat Central de Veneçuela i viu a Barcelona des del 2012. Combina la recerca amb la docència, dinamitza espais de formació sobre metodologies descolonials, feminismes negres i estratègies antiracistes. Investiga en l’àmbit de les polítiques del cos i la seva vinculació amb les lògiques racials de la ciència. Té un màster en Teoria Crítica i Estudis Museístics i és estudiant del programa doctoral en Història de la Ciència a la UAB, on imparteix docència en el seminari d’història, gènere i medicina. Des del 2014 codinamitza el col·lectiu de recerca @criticaldias.

- Sessió 2: Entre el clickbait i la notícia. A càrrec de Oyidiya Oji. Dimecres 16 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h. Sessió virtual. 

Oyidiya Oji és Policy and Advocacy Advisor pels drets digitals a la European Network Against Racism (ENAR). Se centra en el desenvolupament de la llei d’intel·ligència artificial (AI Act) i en la defensa d’una aplicació dels NAPAR (National Action Plans Against Racism) que tingui en compte els drets digitals. Anteriorment, ha investigat i mapejat projectes de resistència i reapropiació de la tecnologia, en especial atenció a la IA.

- Sessió 3: La importància de desracialitzar la intel·ligència artificial. A càrrec de Paula Guerra Algorace. Dimecres 23 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h. Sessió virtual. 

Paula Guerra Cáceres és comunicadora social i Màster en Acció Solidària Internacional per la Universitat Carlos III de Madrid. Expresidenta de SOS Racismo Madrid i part de l’equip d’AlgoRace (Des)racializando la IA. Paula analitza i investiga el racisme estructural i les seves conseqüències i és columnista en diversos mitjans de comunicació.

- Sessió 4: Control digital, la colonialitat de les notícies: quines són les fonts?. A càrrec de l’ODHE.
 Dimecres 30 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h.  Sessió presencial al carrer de Sant Eusebi, 29, 08006 Barcelona

Nora Miralles Crespo és periodista especialitzada en informació internacional. Màster en Gènere, Conflicte i drets humans per la Ulster University (Belfast) i Màster en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament per la UAB. Investigadora en gènere, seguretat, militarisme i drets humans a l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) i Shock Monitor, així com al Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Col·laboradora de l’àrea d’Alternatives de Seguretat de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Militant del moviment feminista.

La formació és gratuïta.
 Amb el 70% d’assistència al cicle s’entregarà un certificat d’assistència. 

Coordina: Omaira Beltrán Sánchez

Per completar la inscripció cliqueu aquí i ompliu el formulari








0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada